czwartek, 3 października 2013

"Tarta" ze szpinakiem i fetą.

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej, my jesteśmy bardzo czosnkowi)
- łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka
- sól i pieprz

 Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze i podpiec w 200st. C przez 15 minut. Ciasto powinno być obciążone, żeby nie urosło, ale ja nie miałam czym obciążyć i przebijałam pęcherzyki powietrza widelcem.
  2. Na zimny olej wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, gdy zacznie skwierczeć dodać mrożony szpinak. Przykryć pokrywką i pozwolić szpinakowi się rozmrozić. następnie odparować wodę.
  3. Szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie.
  4. Śmietanę połączyć z jajkami, doprawić solą i pieprzem, wylać na szpinak.
  5. Piec w 180 st. C przez 30 minut.
  6. Kolejne 5 minut piec w 200 st. C.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl