sobota, 19 października 2013

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 jajka
- mąka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce warzywnej, wycisnąć z nich nadmiar wody
  2. zetrzeć żółty ser na tej samej tarce co ziemniaki,
  3. czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki,
  4. cebulę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków,
  5. dodać jajka, sól i pieprz.
  6. wszystkie składniki wymieszać. dodać mąkę w ilości spajającej masę. im lepiej ziemniaki zostały wyciśnięte, tym mniej mąki dodać.
  7. całość smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-brązowy kolor.
  8. nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!


2 komentarze:

Durszlak.pl