poniedziałek, 21 października 2013

Racuchy z jabłkami

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 dag drożdży
- 2 szkl. mleka
- 4 jabłka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Przygtowanie:

  1. wymieszać mąkę z jajkami, solą, cukrem i olejem.
  2. drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!!) mleku i dodać do pozostałych składników,
  3. wyrobić gęste ciasto,
  4. dodać starte jabłka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,
  5. wykładać łyżką na mocno rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisto-brązowy kolor,
  6. nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku,
  7. posypać cukrem pudrem.

Smacznego i słodkiego!

3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie racuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wspaniałe racuchy :) wspomnienie dzieciństwa! Brakuje tylko banerka akcji :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl