- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 dag drożdży
- 2 szkl. mleka
- 4 jabłka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygtowanie:
- wymieszać mąkę z jajkami, solą, cukrem i olejem.
- drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!!) mleku i dodać do pozostałych składników,
- wyrobić gęste ciasto,
- dodać starte jabłka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,
- wykładać łyżką na mocno rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisto-brązowy kolor,
- nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku,
- posypać cukrem pudrem.
Smacznego i słodkiego!
bardzo lubię takie racuszki ;)
OdpowiedzUsuńja lubię chrupiące brzegi ;]
UsuńMmm wspaniałe racuchy :) wspomnienie dzieciństwa! Brakuje tylko banerka akcji :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń