poniedziałek, 24 lutego 2014

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk
- 1 łyżeczka kolorowego pierzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu
- skórka otarta z jednej cytryny i sok z tej samej cytryny (zrobiłam wg przepisu i wg mnie cytryny było za dużo)
- 4 łyżki mąki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. ciecierzycę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc
  2. następnego dnia z ciecierzycy odlać wodę, potem ją zblendować razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami,
  3. dodać mąkę i wymieszać,
  4. formować kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złocisty kolor.

te kotleciki też leżą na poduszeczce z rzeżuchy, bo mam całe zielone poletko;]

przepis z OlgiSmile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl