- 400 g soi
- 4 duże cebule
- 200 g pieczarek
- 1 duże jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona, ostra papryka mielona
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- soję opłukać, zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia,
- następnego dnia soję gotować przez dwie godziny na małym ogniu do miękkości, odsączyć i wystudzić,
- cebule pokroić i przesmażyć na złoty kolor, na drugiej patelni zrumienić pieczarki. (uważam, że można też na jednej, żeby było mniej zmywania), jabłko obierać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki i cebulę przestudzić,
- soję, pieczarki i cebulę zmielić, ja używałam blendera, ale w maszynce do mięsa byłoby szybciej i wygodniej, dodać starte jabłka i przyprawy oraz mąkę, wymieszać,
- formować kotleciki, które po obtoczeniu w bułce tartej smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Smacznego!
kotleciki podałam na poduszce z rzeżuchy.
400 g suchej soi, to bardzo dużo kotlecików.
przepis z OlgiSmile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz