- 500 g zielonej soczewicy (suchej)
- 300 g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 duże cebule
- 200 ml oleju (plus olej do przesmażenia cebuli)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- ugotować soczewicę i kaszę jaglaną, odstawić do przestygnięcia,
- na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (jej wielkość nie ma znaczenia), razem z goździkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, gdy cebula się zeszkli, przyprawy wyrzucić,
- cebulę dodać do soczewicy i kaszy jaglanej, połączyć wszystko z olejem, sosem sojowym i resztą przypraw, wszystko zblendować na gładką masę,
- masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tłuszczu w sprayu, bez papieru do pieczenia), piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 st. C
- wystudzić pasztet w formie przez noc.
Smacznego!
przepis z jadłonomii


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz