poniedziałek, 17 lutego 2014

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki (na dużą formę)
- 500 g zielonej soczewicy (suchej)
- 300 g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 duże cebule
- 200 ml oleju (plus olej do przesmażenia cebuli)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. ugotować soczewicę i kaszę jaglaną, odstawić do przestygnięcia,
  2. na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (jej wielkość nie ma znaczenia), razem z goździkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, gdy cebula się zeszkli, przyprawy wyrzucić,
  3. cebulę dodać do soczewicy i kaszy jaglanej, połączyć wszystko z olejem, sosem sojowym i resztą przypraw, wszystko zblendować na gładką masę,
  4. masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tłuszczu w sprayu, bez papieru do pieczenia), piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 st. C
  5. wystudzić pasztet w formie przez noc.


Smacznego!




przepis z jadłonomii
Olimpijskie gotowanieWytrawne Vege Śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl