ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- masło klarowane
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kruche ciasto: z mąki uformować górkę, w której zrobić dołek (wulkan taki), włożyć pokrojone kosteczki z zimnego masła, dodać jajko i sól, wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą. ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- Farsz: na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kostkę jedną cebulę, dodać pokrojone pieczarki (ja swoje pokroiłam w plasterki, żeby ładnie wyglądały, ale następnym razem pokroję je w kostkę, bo plasterki były niewygodne do spożycia), odparować wodę, doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia,
- kiszoną kapustę przelać wodą na sitku, następnie odcisnąć nadmiar płynu. kapustę pokroić w kosteczkę, na patelni zeszklić drugą cebulę pokrojoną w piórka, dodać kapustę, doprawić, gdy kapusta lekko się zrumieni zdjąć ją z ognia.
- 2/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć go fasolą/ryżem/kulkami do pieczenia. ciasto piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C
- na podpieczone ciasto wyłożyć połowę kapusty, następnie pieczarki, całość przykryć pozostała ilością kiszonej kapusty.
- z pozostałej i 1/3 ciasta zrobić paseczki i ułożyć je na wierzchu tarty. ciasto na wierzchu posmarować rozbełtaym jajkiem.
- piec kolejne 20 minut w temp. 180 st.C
Smacznego!;]

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz