niedziela, 22 września 2013

Zupa dyniowa

Mam napady. gotuję to, co akurat przemówi do mnie w sklepie. Wczoraj przemówiła dynia.
Mój ostatni raz z dynią skończył się przepaskudnymi ravioli w śmietniku.
Tym razem nie dodałam kminku i było bardzo w porzo.

Składniki:
- 500 g dyni (bez pestek i skórki)
- średnia cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
- curry wg uznania
- chilli w proszku wg smaku

Cebulę, dynię i ziemniaki pokroić w cząstki. nie ma znaczenia jakiej wielkości i kształtu, bo i tak zostaną zmiksowane.
Na oleju/oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i dynię. Lekko obsmażyć. Dodać curry i chilli. Po kilku minutach wlać rosół lub wywar z warzyw. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko na gładki krem i doprawić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl