poniedziałek, 13 stycznia 2014

Tarta pieczarkowo-cebulowa

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (375g)
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- opakowanie mozzarelli do zapiekania (150g)
- sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i oleju, posolić popieprzyć. odstawić, gdy się zrumienią,
  2. ciasto francuskie rozłożyć na blasze i podpiec w 200st. C przez 10 minut. ciasto powinno być obciążone, żeby nie urosło, ale ja przebijałam pęcherzyki powietrza widelcem.
  3. na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę, posolić, następnie wyłożyć pieczarki, posypać tartą mozzarellą.
  4. piec 10 minut w 200 st. C
  5. połowę mojego ciasta pokryłam sosem przygotowanym z resztek ricotty (125 g) i połowy słoika sosu bolognese (około 250g)

wersja bez sosu


wersja z sosem


Smacznego!

Ps. my spożyliśmy tartę z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl