- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyzki oleju
- 1 łyżeczka cukru
Jako dodatki użyłam:
- pieczarki
- cebula
- czerwona papryka
- ketchup zamiast sosu pomidorowego
- przyprawa do zapiekanek i pizzzy
- sos czosnkowy z tego przepisu
- ser żółty
Przygotowanie:
- drożdże rozpuszczam w ciepłej (nie gorącej!!!) wodzie, dodaję cukier i daję im chwilę,
- do mąki i oleju dodaję drożdże,
- mieszam ciasto i odstawiam do urośnięcia,
- wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i formuję spody, które układam na wysmarowanej olejem blasze,
- ciasto smaruję ketchupem i wykładam dodatki, które posypuję przyprawą do pizzy,
- posypuję żółtym serem,
- piekę 20 minut w 200 st. C
- podaję z sosem czosnkowym
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz