czwartek, 28 listopada 2013

Pieczone meksykańskie pierożki

Składniki:

  • na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 żółtko (białka nie wyrzucać)
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • na farsz:
- 4 czerwone papryki (zielonych nie ma w sprzedaży w całym mieście)
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne, papryka w proszku
- białko do posmarowania   

Przygotowanie:
  1. papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (220 st.C), aż skórka zacznie się przypalać (około 30 minut). ostudzić, wyjąć gniazda nasienne, zdjąć skórę, pokroić miąższ,
  2. na patelni z olejem podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pomidory z puszki i miąższ papryki.
  3. gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje, a farsz zgęstnieje. dodać przyprawy i odstawić do przestygnięcia,
  4. przygotować ciasto: na blat wysypać mąkę, dodać żółtko, olej i przyprawy, stopniowo dodawać wodę, ciasto ma być gładkie i elastyczne. zostawić je na 30 minut po ściereczką, żeby odpoczęło.
  5. ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć po łyżeczce farszu i skleić (tak jak zwykłe pierogi),
  6. pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, 
  7. każdy pieróg posmarować białkiem i posypać papryką w proszku
  8. piec ok. 15 minut w 200-210 st. C

podałam z sosem czosnkowym
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl