piątek, 8 listopada 2013

Ciasto francuskie ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 250g ricotty
- kulka mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz


 Przygotowanie:
  1. ciasto francuskie rozłożyć na blasze i podpiec w 200st. C przez 10 minut. Ciasto powinno być obciążone, żeby nie urosło, ale ja przebijałam pęcherzyki powietrza widelcem.
  2. szpinak podsmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż cała woda wyparuje,
  3. czosnek połączyć z ricottą, doprawić solą i pieprzem,
  4. wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie,
  5. piec w 200 st. C przez 10 minut,
  6. wyjąć na chwilę, rozłożyć na powierzchni szpinaku pokrojoną mozzarellę i piec kolejne 5-10 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl