Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (375g)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 125 g serka riccotta
- 4 ząbki czosnku
- 150 g łososia w płatach
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- na rozgrzanym oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mrożony szpinak. poczekać aż się rozmrozi, na małym ogniu odparować wodę, co jakiś czas mieszając. doprawić solą i pieprzem. wystudzić.
- do zimnego szpinaku dodać pół opakowania riccotty (125g) i wymieszać.
- na rozłożony płat ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie połowę masy szpinakowej,
- na szpinak wyłożyć łososia,
- zwijać jak roladę (na dłuższym brzegu).
- pokroić na 1,5 cm plastry, które układać na blasze do pieczenia.
- piec ok. 10-1 minut w 220 st. C
drugi płat robimy dokładnie tak samo, tylko ja zrobiłam bez łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz