wtorek, 31 grudnia 2013

Zawijaski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem

Sylwestrowa, prosta przekąska.

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (375g)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 125 g serka riccotta
- 4 ząbki czosnku
- 150 g łososia w płatach
- łyżka oleju
- sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. na rozgrzanym oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mrożony szpinak. poczekać aż się rozmrozi, na małym ogniu odparować wodę, co jakiś czas mieszając. doprawić solą i pieprzem. wystudzić.
  2. do zimnego szpinaku dodać pół opakowania riccotty (125g) i wymieszać.
  3. na rozłożony płat ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie połowę masy szpinakowej,
  4. na szpinak wyłożyć łososia,
  5. zwijać jak roladę (na dłuższym brzegu).
  6. pokroić na 1,5 cm plastry, które układać na blasze do pieczenia.
  7. piec ok. 10-1 minut w 220 st. C



drugi płat robimy dokładnie tak samo, tylko ja zrobiłam bez łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl